Prague Pride jako řeč metafor

24. 08. 2014 14:40:00
Tak máme za sebou další ročník duhového pochodu Prague Pride a ocitli jsme se ve víru nejrůznějších úvah, názorů a komentářů na toto téma. Tyto dodatečné postoje a hodnocení mají možná ještě větší význam než samotná akce a přinejmenším o leccos vypovídají o nás všech i o stavu toho, jací vlastně jsme.

Mnoho ohlasů se dotýká samotného pochodu jen okrajově a přechází na otázku legitimity samotné LGBT minority. Je homosexualita „správná“? „Nesprávná“? Je to deviace? Úchylka? Postižení? Určitý způsob života? Jedno z vyjádření identity? Vlastnost? Neměli bychom ji raději „zakázat“? Už jen to, že si tyto otázky dovolujeme pokládat, znamená to, že máme v oblasti přijímání druhého hodně co dohánět a že proklamovaná tolerance má svá slabá místa. Možná by bylo dobré zamyslet se nad tím, jestli místo tolerance bychom neměli raději přistoupit k akceptování, přijetí. Tolerovat můžeme nějakou špatnou vlastnost, kterou jsme se rozhodli strpět. Můžu tolerovat, že si někdo okusuje nehty, že nevynáší odpadky nebo chodí často pozdě. Tolerovat svého bližního, který si žije po svém a s kým chce, nikomu tím neubližuje a to, co jej ode mě odlišuje, vůbec nevypovídá o tom, že je špatný člověk, je povýšená nadutost. Takového člověka bych měl nikoli tolerovat, ale přijímat.

Pokud jej místo přijetí pouze tolerujeme, pak se můžeme cítit oprávněni požadovat, aby se nám alespoň ztratil z očí, ať aspoň není vidět, když jsme se velkomyslně rozhodli ho nepostihovat. Jaképak pochody, ať někam zaleze a je rád, že ho necháme žít a dýchat. Odtud pak různé názory, že žádné pochody nejsou potřeba, za homosexualitu se přeci nezavírá ani nepopravuje, doma si můžou dělat, co chtějí, tak ať nás („normální slušné lidi“) neotravují nějakým humbukem. Vůbec se nedivím, že taková „velkorysost“ leckomu nestačí (taky by mi nestačila) – rovnoprávnost asi vypadá trochu jinak.

Reportáže z Prague Pride i články, které se ho týkají, bývají většinou doprovázené fotkami. Pozitivní zjištění je, že v reportážích se čím dál častěji objevují obrázky kráčejícího davu s duhovými vlajkami, někteří lidé v maskách a většina normálně oblečených, to jsou totiž výjevy, které účastník pochodu skutečně nejčastěji vidí (sama jsem se zúčastnila všech ročníků). V minulých letech byli na těchto doprovodných fotografiích mnohem častěji bizardní polonazí lidé v kůži a jakýchsi obskurních pozicích. Vůbec mi nepřipomínali nic z toho, co jsem zažila a úplně jasně měli přinášet sdělení „a takhle to tam vypadá, hromadné orgie, hrůza a děs“, i když třeba slova článku byla neutrální. I letos stačily dvě (už hodně „profláknuté“) fotky polonahých s bičem a náhubkem k přívalu slov na téma „vidíte ty devianty, a tihle by chtěli vychovávat naše děti“ ... jako kdyby to byl převažující dojem z celého pochodu. Ano, kontroverzní záběry odkudkoliv bývají nejatraktivnější a nejvyhledávanější, ale přinejmenším je možné se zamyslet nad tou selekcí – proč se naopak nikde kromě různých LGBT stránek neobjevily třeba fotky lidí s kočárky a malými dětmi, které se také zúčastnily? Protože by byly méně zajímavé a „chytlavé“, nebo by snad narušily obraz, který mnoho „objektivních“ kritiků chce vidět a předkládat jako „fakt“?

Metaforických přesahů je samozřejmě daleko víc, mnoho z nich se týká pojetí rodiny a letošního ožehavého tématu Prague pride – LGBT rodičovství. To jsou zajisté témata, která si zasluhují pozornost samostatně.

Autor: Veronika Ďuríčková | neděle 24.8.2014 14:40 | karma článku: 9.43 | přečteno: 570x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 31.72 | Přečteno: 450 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.20 | Přečteno: 1572 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 257 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 192 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 258 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 593

Po mnoha letech v nejrůznějších zaměstnáních jsem zakotvila jako OSVČ a vrátila se ke svému staronovému koníčku - češtině (tu jsem ostatně i vystudovala) jako korektorka českých textů. Kromě toho píšu - třeba tenhle blog nebo pohádky. 

V posledních letech mě "chytlo" cestování a poznávání nových kultur a světů, chtěla bych v něm pokračovat, dokud finance a zdraví dovolí. 

*********

http://www.dobretexty.cz 

(české korektury a něco o psaní bakalářských prací)

******

http://www.punove.webnode.cz

 (pohádky o zvláštních modrých konících - půních)

*********?

https://www.ukormorana.cz

(numerologické rozbory)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...