Veronika Ďuríčková

Pražské zahrady na Malé Straně

16. 04. 2017 13:45:52
Jarní počasí nás vylákalo na další výlet, tentokrát do pražských zahrad na Malé Straně: Vojanových sadů, Valdštejnské zahrady a Palácových zahrad pod Pražským Hradem. Podělím se s vámi o fotky z této vycházky.

Fotky jsou opět "montáž" z letošního a loňského výletu na stejná místa (chystala jsem se napsat článek do blogu už loni, ale nějak na něj nedošlo). Tak mi to snad odpustíte.

VALDŠTEJNSKÁ ZAHRADA

Je součástí areálu Valdštejnského paláce, ve kterém je sídlo Senátu. Je to jedna z nejvýraznějších staveb českého raného baroka. Zahrada byla budována společně s palácem. Albrecht z Valdštejna pověřil její výzdobou holandského sochaře Adriana de Vries, který je autorem soch, kašen, fontánek, aj. Většinu soch bohužel ukradla švédská vojska při obléhání Prahy roku 1648, takže v zahradě jsou umístěné jejich kopie.

Dominantní památkou Valdštejnské zahrady je tzv. sala terrena (italsky přízemní sál) - otevřená stavba vyzdobená malbami a freskami.

Na jižní stěně můžeme obdivovat unikátní stěnu z kamenných krápníků.

Ve Valdštejnské zahradě žijí bílí pávi. Jsou nádherní a všichni se je snaží vyfotit. Pávice bývají stranou, protože se o ně nikdo nezajímá, když nemají ocas, ale páv je jako modelka a ochotně pózuje davům nadšených fotografů. Natáčí se z mnoha úhlů a stran, aby si ho s roztaženým chvostem mohli vyfotit všichni, a vypadá, že si to focení i užívá. Nejspíš chápe, jak ho všichni obdivují.

VOJANOVY SADY

Nedaleko od Valdštejnské zahrady jsou Vojanovy sady, jedna z nejstarších pražských zahrad. Její historie sahá až do středověku. Nyní je to zahrada ve stylu anglického parku s okrasnými stromy. V roce 1890 byl poškozen stoletou vodou, poničila jej i povodeň v roce 2002, kdy voda vystoupila do výše 4 metrů. Veřejnosti přístupná je zahrada od roku 1954, kdy byla rekonstruována a pojmenována po herci Eduardu Vojanovi, který se narodil nedaleko odtud.

Vojanovy sady jsou rovněž známé tím, že zde volně žijí pávi. Jeden z nich mi krásně zapózoval před magnolií.

Pamětní deska Jindřicha Pavliše, který se staral o Vojanovy sady a další okolní parky v letech
1979 - 2011

PALÁCOVÉ ZAHRADY

Palácové zahrady spojují Malou Stranu a Pražský Hrad. Vznikaly jako samostatné zahrady u šlechtických paláců, původně jako renesanční zahrady italského typu. Roku 1648 byly zničeny švédskými vojsky a pak znovu vybudované v barokní úpravě, čehož dokladem jsou terasy s plastikami, kašny, vodotrysky aj. Jedná se vlastně o pět zahrad o celkové rozloze 7.710 metrů čtverečních, které se od sebe navzájem mírně odlišují, ale v současnosti jsou spojené do jednoho celku (přiznám se, že se mi je rozlišit místy tak úplně nepodařilo, ale možná to bylo tím, že jsem měla co dělat s běháním do všelijakých schodů a výstupků). Začátkem 20. století byly rekonstruovány a otevřené pro veřejnost.

Autor: Veronika Ďuríčková | karma: 21.13 | přečteno: 1006 ×
Poslední články autora