Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Landscape Žižkov

Festival Landscape je projekt zaměřený na krajinářskou architekturu a veřejný městský prostor. Učená pojednání o něm si snadno najdete na internetu, můj článek je obrazová reportáž z festivalu na žižkovském Vítkově. 

 

Podle organizátorů má být projekt zaměřený na dialog o kultivaci veřejného prostoru. Nemá nějaké centrální místo, umělecká díla (českých i zahraničních autorů) jsou rozmístěna ve vybraných lokalitách. Slovo Landscape znamená podle slovníku "rysy, podmínky, tvářnost" oblastí nebo "krajinářsky upravit, upravit jako park". Letos se koná již šestý ročník (většina z nich proběhla v Praze, jeden v Plzni a jeden v Opavě). Letošní ročník má podtitul "Objevte pražskou divočinu" a koná se na Štvanici, Rohanském ostrově a na Vítkově.

Jak jsem psala již v úvodu, odborná pojednání o projektu si každý může najít na internetu, moje ambice nesahají dál než k dokumentaci zajímavé procházky po Vítkově s různými sochami a instalacemi v rámci festivalu, který určitě zaujme jak odborníky, tak úplné laiky (jako jsem já), kteří podle mapy objevují a hledají umělecké objekty a zpestří si tak odpolední vycházku. Byla zajímavá, mimo jiné jsme objevili pár cest, které jsme vůbec neznali - třeba i to mělo být cílem festivalu. (Technická poznámka: popis fotek vychází z katalogu, je uveden název díla a autor. Fotky jsou samozřejmě všechny moje.)

Červený koberec na schodech byl hezký a fotogenický, jen v době focení už trošku zbořený - museli jsme ho narovnat. Nevím; nepokládám Žižkov za "neutěšené a krkolomné ne-místo", ale autorka samozřejmě může mít pohled jiný. 

VZHŮRU K NEBESŮM, autor D. Kolenčíková - Červený koberec se vine po schodech z vrchu Vítkova až dolů, symbolizuje pád do "neutěšeného a krkolomného místa" v okolí centra Prahy

Tahle instalace není přímo na Vítkově, ale na schodech jednoho domu pod ním. Pohled z dálky:

NA HRANĚ - J. Dolíhalová, P. Pchálková, K. Posová, V. Michna - v dnešní době je na hraně nejen špatná komunikace

A pohled zblízka - postavy koukají do tabletů a dítě s míčem si nemá s kým hrát. 

NA HRANĚ - detail

Plameňák je za plotem, museli jsme prostrkovat telefon mezi drátěnými oky. Ale zase tam asi (na rozdíl od jiných instalací) vydrží až do konce. Také se nachází pod Vítkovem. 

PREDÁTOŘI A PLAMEŇÁCI - P. Karous - Plameňák představuje parodii na indiferentní státem zadané umění ve veřejném prostoru

Zkrášlené bývalé záchodky na Tachovském náměstí.

TACHÁČ - A. Grigoryeva. M. Reshetnikova, A. Čiperová

Dřevěné špalky na nožičkách se mi líbily skoro nejvíc, nožičky vypadaly opravdu v pohybu, jako když skutečně jdou.

VOLÁNÍ - Š. Roučová - Špalky vybíhají k lidem jako symbol toho, že lidé ve městech jsou odpojení od přírody a měli by se jí znovu přiblížit.

Tohle dílo bude mít asi praktické využití pro cyklisty - je na vítkovské cyklostezce. 

PUMPTRACK ŽIŽKOV - J. Ullwer, S. Loudová

 A tyto instalace už jsou skutečně na Vítkově. Tribuna - na tu doopravdy pořád někdo chodí a kyne (davům nebo člověku, který se na něj dívá).

PROTESTNÍ STUPÍNEK, autoři: P. Lényi, O. Marko a další - Místo na projevy, skandování aj., památník těm, kdo vystoupili proti amorálním postojům a jednání

Posed na vítkovské louce jsem v katalogu nenašla. Byl tam jen nějaký na Štvanici, ale prý jich je víc, takže doufám, že autoři jsou stejní. Oči a obličej někdo domaloval dodatečně, ale mně se s tím posed líbí víc.

POSED? POSEĎ - J. Med, J. Šimčíková - "Posedy v městské džungli jako orientační majáky, místo setkání a výhledů do krajiny" (citováno z webu Landscape)

Z Pozorovatelny se opravdu dobře pozoruje. A krásně fotogenický objekt, když se ještě správně vybarví a seskupí mraky. 

POZOROVATELNA - Ehl & Koumar architekti - Místo k zastavení na nejvyšším bodu Vítkova

Tenhle "minipavilon" s fotkami se nám moc líbil, sám o sobě i obrázky v něm.

OPONA - M. Gsandtner (samotný pavilon), OKUPUJTE VÍTKOV - ČESKÝ NÁRODNÍ PIVOVAR, , D. Avilan - fotky a obrázky uvnitř

Průhled minipavilonem na okolní krajinu:

Pavilon Opona má sloužit k zastavení a meditaci na Vítkově
OKUPUJTE VÍTKOV - návrh na přeměnu vítkovského památníku na Český národní pivovar (popisek i na fotografii)

Tyto dvě sochy jsou už na Vítkově déle, ale jsou zahrnuté do festivalu Landscape. Ta se čtyřma sloupovýma nohama je Oltář - mně připomíná spíš mohutného kopytnatce, ta druhá Noc (my jí s manželem říkáme Pes, protože se v ní opravdu dá "najít" kudrnatý pes s dlouhýma ušima a zvednutou hlavou - z profilu).

OTLÁŘ - P. Hlavsová, NOC - P. Hlavsová, obě instalace vznikly v rámci akce Sochy na Vítkově r. 2014.

Velké krabice se jmény antických bohů  - Zeus, Afrodita, Hádes. Na fotkách je vidět jen Hádovo jméno, Afrodita je ta růžová na šikmo a modrý Hádes leží pod ní. 

A MY JSME MYSLELI, ŽE JSME VĚČNÍ - M. Dopitová - tři schránky antických bohů, které na Vítkově spadly z nebe a jsou připravené k otevření, píše katalog.

Poezie na chodníku - čte se trochu hůř, ale přeci jen si počtete. Ladislava Klímu, Vítězslava Nezvala, Ivana Diviše. Některé ukázky nejsou příliš lichotivé  - Nezvalova oslava K. Gottwalda, ale co se dá dělat, také je napsal. Za socialismu jsme jim tajně říkali "výživné verše" (jako že svého autora dobře vyživí). 

CESTA NÁŘKŮ - P. Adámek - poezie se vztahuje ke 100. výročí Republiky (významní čeští básníci).

Tyhle instalace jsem dala dohromady, protože jsem moc nevěděla, co k nim napsat. Jedna z nich - poražený strom - má ale ještě úplně jinou dimenzi, která na fotkách není - z druhé strany je na obvodu kmene namalovaná česká vlajka. Já jsem ji neviděla, tak tam není. Na tribunu se dá zase vylézt a něco tam říkat. Nikdo tam nebyl. 

STOLETÁ - L. Gavlovský, R. Švejda - pokácená stoletá česká lípa; MODERNÍ VĚŽ, TRIBUNA - F. Kowolowski

Na procházce Vítkovem leccos překvapí. Třeba se najednou ocitnete v džungli ... - je to zelený koberec, ale povedlo se to. Před vchodem stojí palma, uvnitř jsou exotické rostliny a nejrůznější zvířata. 

PRŮNIK DŽUNGLÍ - Trevisan atelier+

...a moje oblíbené státní záchodky. Nemají chybu a jsou funkční.

WC CZ ŽIŽKOV - K. Gebauer, Ž. Gebauer

Pár instalací se vlastně nedalo vyfotit, některé jsme nenašli, pár jich možná už zmizelo. Na vítkovské cyklostezce vznikla v rámci Landscape festivalu ŽIŽKOVSKÁ PLÁŽ - na jednom plácku pod stromy písek a lehátka, jenže v době mého focení už lehátka někdo odnesl, tak tam nešlo nic fotit a pláž už bude asi bohužel nefunkční. Snad lehátka aspoň někdo nutně potřeboval (nějaký člověk bez domova - v létě jich je na Vítkově hodně). Ale bylo to hezky a zajímavě strávené odpoledne "se zápletkou" (hledáním instalací) a poznáváním Vítkova zase z jiných úhlů a tváří.

Po procházce jsme si koupili malé občerstvení v kavárně Památníku na Vítkově, který se zatím ještě nestal Národním pivovarem.

A na úplný závěr přidám pár obrazů "street artu" - ty k Landscape nepatří, vlastně se jen objevily na jedné žižkovské ohradě ve stejnou dobu, ale mně se k festivalu nějakým způsobem hodily, tak proto tady jsou. Jména autorů a názvy pochopitelně chybějí. 

 

Autor: Veronika Ďuríčková | pondělí 9.7.2018 10:28 | karma článku: 10,84 | přečteno: 393x
  • Další články autora

Veronika Ďuríčková

Na Kypru se psem

Vybírat si destinaci podle toho, jestli tam může pes, nemusí být tak špatné. Můžete poznat zemi, kam by vás jinak vůbec nenapadlo jet, a teď si říkáte, jak jste ji mohli tak dlouho míjet. To je naše zkušenost z cesty na Kypr.

30.3.2024 v 19:10 | Karma: 14,17 | Přečteno: 238x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Ďuríčková

Německo

Není to aktuální výlet, byli jsme tam na dovolené loni. Památek je v téhle reportáži minimálně, ale zase tam je plechový drak, kostlivec v klobouku, lakotná ovce, graffiti nebo opravdový Terminátor. A africká diskotéka.

6.7.2020 v 17:49 | Karma: 19,86 | Přečteno: 1374x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Ďuríčková

Procházka v karanténě na Vítkov

V karanténě jsem většinou seděla doma, a tak jsem si připadala při procházce na Vítkov, který máme za rohem, jako když jedu do Ameriky. Nemusí člověk nutně na Maledivy, krásně je i doma za rohem.

29.4.2020 v 21:32 | Karma: 15,67 | Přečteno: 304x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Ďuríčková

Reportáž ze Srí Lanky II

Druhá část fotoreportáže, která měla být vlastně první, protože je z loňska. Trochu víc o městech a lidech, ale i na přírodu se dostane. Místa: Negombo, Kandy.

7.3.2020 v 18:05 | Karma: 10,68 | Přečteno: 193x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Ďuríčková

Reportáž ze Srí Lanky

Na Srí Lance je všude spousta lidí, dopravní zácpy, spousta chrámů, z řek je cítit kanalizace, ale je to kouzelná země a všude je tam krásná příroda. Svoje kouzla mají i města, ale tam jsme letos nebyli. Kde jsme tedy byli?

24.2.2020 v 19:03 | Karma: 16,27 | Přečteno: 467x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 14,17
  • Průměrná čtenost 576x
Po mnoha letech v nejrůznějších zaměstnáních jsem zakotvila jako OSVČ a vrátila se ke svému staronovému koníčku - češtině (tu jsem ostatně i vystudovala) jako korektorka českých textů. Kromě toho píšu - třeba tenhle blog nebo pohádky. 

V posledních letech mě "chytlo" cestování a poznávání nových kultur a světů, chtěla bych v něm pokračovat, dokud finance a zdraví dovolí. 

*********

http://www.dobretexty.cz 

(české korektury a něco o psaní bakalářských prací)

******

http://www.punove.webnode.cz

 (pohádky o zvláštních modrých konících - půních)

*********?

https://www.ukormorana.cz

(numerologické rozbory)